Investiciono-razvojni fond: Start sa samo 20 miliona eura

Bez autora
Mar 31 2010

Dugo očekivani početak rada Investiciono-razvojnog fonda mogao bi biti prolongiran za nekoliko dana iz tehničko- proceduralnih razloga. Fond je trebalo zvanično da počne rad danas, 31. marta, a već od 1. aprila je predviđeno da prima aplikacije preduzeća za kredite po povoljnijim uslovima od tržišnih. Međutim, ove godine će na raspologanju domaćoj privredi biti samo 20 miliona eura svježeg novca, što je znatno manje nego što se očekivalo. Portfolio Investiciono-razvojnog fonda, koga su državni čelnici najavili kao "fond spasa male crnogorske privrede", u novcu, obveznicama, akcijama i imovini, prema tvrdnjama sagovornika Portala Analitike, iznosi oko 97 miliona eura. Sada je već izvjesno da će se startovati sa petinom predviđenog novca. Razlozi "manjeg kreditnog portfolija" su tehničke prirode, jer je novac, predviđen za Fond, već usmjeren u neke druge projekte.

Investiciono-razvojni fond: Start sa samo 20 miliona euraDugo očekivani početak rada Investiciono-razvojnog fonda mogao bi biti prolongiran za nekoliko dana iz tehničko- proceduralnih razloga.

Fond je trebalo zvanično da počne rad danas, 31. marta, a već od 1. aprila je predviđeno da prima aplikacije preduzeća za kredite po povoljnijim uslovima od tržišnih.

Međutim, ove godine će na raspologanju domaćoj privredi biti samo 20 miliona eura svježeg novca, što je znatno manje nego što se očekivalo.

Portfolio Investiciono-razvojnog fonda, koga su državni čelnici najavili kao "fond spasa male crnogorske privrede", u novcu, obveznicama, akcijama i imovini, prema tvrdnjama sagovornika Portala Analitike, iznosi oko 97 miliona eura.

Sada je već izvjesno da će se startovati sa petinom predviđenog novca. Razlozi "manjeg kreditnog portfolija" su tehničke prirode, jer je novac, predviđen za Fond, već usmjeren u neke druge projekte. No, stručnjaci procjenjuju da pri ovakvom stanju crnogorske privrede i dvadeset milona eura – koji će biti na raspolaganju Investicionom fondu - su značajna finansijska sredstva.

Da je domaća privreda u teškoj situaciji, svjedoči podatak da međusobna dugovanja crnogorskih preduzeća iznose više od 200 miliona eura. Ne samo to: mnoga preduzeća kasne sa otplatama kredita, duguju svojim zaposlenima po nekoliko zarada. Zato su mnogi sa nestrpljenjem očekivali početak rada Fonda.

U vrhu vlasti očekuju da će početkom rada Fonda ubrizgati svjež novac u crnogorska preduzeća koja poprilično kubure sa svježim kapitalom, tako neophodnim za nove investicione cikluse.

U Ministarstvu finansija je Portalu kazano da - što se tiče njihove nadležnosti - sve ide po planu u vezi osnivanja Investiciono razvojnog fonda i da su zaista razlozi eventualnog prolongiranja početka rada su samo-tehničke prirode.

Naveli su da „ako Fond bude kasnio sa početkom rada, to će biti svega nekoliko dana jer su sva potrebna dokumentacija, osnivačka akta i potrebni papiri predati nadležnim institucijama".

Prema odluci Vlade, predsjednik Borda direktora novoformiranog Investiciono-razvojnog fonda je dr Dragan Lajović, dosadašnji direktor Fonda za razvoj, dok su članovi borda direktora Zoran Vukčević, direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Damir Rašketić, sekretar Ministarstva finansija.

Prema ranijim najavama, već dan nakon početka rada Investiciono-razvojnog fonda, privrednici će moći da apliciraju za kredite po mnogo povoljnijim uslovima od onih, što se trenutno mogu dobiti kod poslovnih banaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik